Dogaja se

Risanje s kredo

Danes, 24.4.2013 smo vsi oddelki OPB-ja porisali šolsko igrišče s kredo. Na sončen pomladni dan so se ideje učencev prelile v čudovite slike, katere si lahko ogledate vsak dan, dokler nas ponovno ne preseneti dež.

Za ogled slik:   Popoldansko bivanje – Risanje s kredo

Razstava hišnih ljubljenčkov

V četrtek, 18.4. 2013 je v spodnji avli naše šole potekala razstava hišnih ljubljenčkov, ki so jo pripravili učenci biološkega krožka pod mentorstvom učiteljice Tanje Belič.

Učenci naše šole so skupaj s starši predstavili svoje ljubljenčke in nas poučili o njih. Bilo je zanimivo in zabavno druženje, ki smo ga obeležili s fotografijami (glej Foto galerija). Razstava je bila poučna in nekaj predstavitev si lahko ogledate v priponkah.

 

Moj maček Zoki

Likovno snovanje 1 na obisku pri ustvarjalki nakita in akademskem slikarju

Učenci izbirnega predmeta likovno snovanje 1 smo letošnje šolsko leto zelo ustvarjalni in umetniško navdahnjeni, zato smo se odločili, da si ogledamo atelje (umetniško delavnico) pravih likovnih umetnikov. Na prijazno povabilo ustvarjalcev gospe Manje Zaplatil in gospoda Borisa Zaplatila smo se z navdušenjem odzvali in se 24. aprila 2013 odpravili kar k njima domov. V pritličju hiše, kjer živita, imata urejeno galerijo in atelje, kjer skupaj ustvarjata.

BREZ KNJIGE IN KUŽKOV NI NOČI BRANJA

V petek, 19. aprila 2013, smo se s spalno vrečo v roki odpravili na noč branja, bralni dogodek, ki se je dogajal na šoli s prav posebnim razlogom. Skupaj smo se namreč odpravili v svet pravljic in ustanovo, v kateri veljajo stroga pravila, za eno noč spremenili v prijazno pravljično deželo. V hiši pravljic smo se tako odpravili na potep s čisto pravimi pravljičnimi bitji ter vanj povabili tudi naše prav posebne goste – šest kužkov različnih pasem, ki pa jim je skupno to, da so dobri poslušalci. Z veseljem so poslušali naše zgodbe in nas nagradili s triki. V soboto, 20. aprila., smo po sprehodu psičke Tese, ki je na nas pazila čez noč, in jutranji telovadbi še strnili svoje misli in zapisali svoje vtise. Pomahali smo si v slovo in si obljubili, da bomo podoben dogodek zagotovo spet ponovili.

       

Pripravila Maja Premrl

NACIONALNI UNESCOV PROJEKT VODA-KAJ MI POMENI

Tudi letos smo se pridružili nacionalnemu Unescovemu projektu Voda – kaj mi pomeni. Učenci 1. a razreda so sodelovali na likovnem natečaju, 5. a razred pa se je udeležil likovnega in literarnega natečaja.

V četrtek, 21. marca se je pet petošolce udeležilo zaključka projekta, ki je potekal na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Udeležencem projekta je bil ponujen pester izbor delavnic – kemijski poskusi, od kod pitna voda, dostopnost pitne vode po svetu, izdelovanje malih inštrumentov in učenje pesmic ter naravoslovje za otroke. Naši petošolci so bili aktivni v delavnici – dostopnost pitne vode po svetu.

Z udeležbo v omenjenem projektu smo obeležili svetovni dan vode in tako poskrbeli za ozaveščanje o pomenu ohranjanja pitne vode. Z druženjem v delavnici smo razvijali in spodbujali povezovanje med različnimi generacijami, sodelovanje med mladimi ter sprejemanje drugačnosti, kar vodi do kulture miru.

  

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

 

OBMOČNO SREČANJE GLEDALIŠKIH SKUPIN

V sredo, 6. 3. 2013, smo imeli v Centru kulture v Mostah – Španski borci območno srečanje gledaliških skupin. Na ta dan je nastopilo pet šolskih gledaliških skupin. Med seboj smo se pomerile v znanju gledaliških veščin. Smrekarjeva mlajša gledališka skupina je nastopila z igro Kdo je napravil Vidki srajčico.

Pred nastopom na čisto pravem gledališkem odru smo izvedli vaje dihanja, sproščanja in dikcije. Ko nam je mentorica dala še zadnja navodila, smo si zaželeli še uspešen nastop in se skrili v zakulisje.

V dvorano so začeli prihajati gledalci in luč se je počasi ugasnila. Začela se je igra. Med igro smo vsi igralci zelo uživali in se v vlogo vživeli.

Po končani igri nam je mentorica povedala, da je bila naša igra v dvorani razprodana.

S svojim nastopom smo bili zadovoljni. Veseli smo bili, ker nam je nastop uspel, čeprav med igralci ni manjkalo treme, ki pa je na naš uspeh pozitivno delovala. Za uprizoritev je bilo potrebno veliko druženja, dela, učenja in prilagajanja. Veseli smo, da smo nastopili na čisto pravem gledališkem odru.

 

Maruša Rakun in Sinja Kočica, 5. a

ŠPORTNI PODVIGI

V petek, 15. februarja, smo imeli športni dan. Petošolci smo se s sankami odpravili kar v bližnji Tivoli, učenci od 6. do 8. razreda pa smo imeli na voljo več dejavnosti. Nekateri smo se odločili za zimski pohod na Rožnik, zelo obiskano pa je bilo tudi bližnje kegljišče. Tisti, ki nam je bilo vseeno, če se vrnemo nekoliko pozneje, smo se odpravili v Planico, kjer smo se preizkusili v hokeju, teku na smučeh, sankanju s tubami in smučarskih skokih.

Pripravila Maja Premrl

TEHNIŠKI DAN V MASKAH

V torek, 12. februarja 2013, smo izvedli tehniški dan. Učenci od 6. do 9. razreda smo se za dobre tri ure najprej zaprli v svoje učilnice, kjer smo pod mentorstvom razrednikov izdelovali najrazličnejše pustne maske. Ko smo bili tako nared za preobrazbo, smo se zbrali v telovadnici, kjer se je odvijal pravi mali pustni karneval. Predstavili smo svoje skupinske maske in vsi po vrsti dokazali, da smo zelo ustvarjalni in se znamo zabavati.
Pripravila Maja Premrl

ŠLI SMO NA ZMAJEV KARNEVAL

Z učenci likovnega krožka smo se na pustno soboto pridružili številnim maškaram na tradicionalnem Zmajevem karnevalu. Kljub mrazu in zelo dolgi pustni povorki smo “jajčka na oko” kar žarela od smeha in veselja. Zahvala gre vsem učenkam in učencem, ki so več mesecev pridno izdelovali kostume in sodelovali na karnevalu.

 

Pripravila Kristina Kompan

NA NAŠI ŠOLI JE KULTURA ŠE KAKO ŽIVA

V četrtek, 7. 2. 2013, so učenci 5. a razreda skupaj z Radiem Smrekač pripravili recital ob slovenskem kulturnem prazniku. Prireditev sta vodili radijski novinarki Janja in Petra, ki sta s prijetnim klepetom učence popeljali v svet poezije. Rdeča nit avtorske poezije nadarjenih petošolcev so bili velikan, osamljenost, ljubezen in spoštovanje. Nastopajoči so dokazali, da jim kultura zares veliko pomeni, saj so recital popestrili z igranjem na prečno flavto, kitaro, violino, harmoniko, klavir in saksofon. Na prireditvi pa seveda ni manjkala Zdravljica, ki so jo zrecitirali in zapeli učenci devetega razreda.

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

 

 

 

Recitalu so prisluhnili  učenci od prvega do petega razreda. Najprej sta se pozabavali napovedovalki in učence nagovorili v prijetnem dialogu o velikanu Francetu Prešernu. Zatem smo nastopili petošolci s svojimi avtorskimi pesmimi, katerih rdeča nit je bil velikan, osamljenost in ljubezen.

Med nastopom se nam je pridružila še prijateljica glasba. Petošolci  smo se izkazali z igranjem na prečno flavto, violino, klavir, kitaro, harmoniko in saksofon.

Nam nastopajočim učencem je čas minil zelo hitro, z nastopom smo zadovoljni in ponosni, da smo lahko našim mlajšim učencem podarili delček kulturnega doživetja.

 

 

Maruša Rakun, Sinja Kočica, 5. a

 

VARNA RABA INTERNETA

V četrtek, 31. 1. 2013, smo imeli učenci 5. razreda tehniški dan, katerega tema je bila varna raba interneta. Prvo uro smo imeli predavanje o varni rabi mobilnikov. Predavala nam je ga. Lidija Pečjak. Povedala nam je, da je pretirana uporaba mobilnih telefonov škodljiva, spozanali smo, da je še kako pomembna drža mobilnega telefona, ko nanj igramo igrice.

Delo smo nadaljevali v računalniški učilnici, kjer smo se učili uporabe računalniškega programa Power Point. Vsem nam je bilo delo zelo zanimivo, saj večina mojih sošolcev tega programa še ni uporabljala.  Vsak izmed nas je moral izdelati Power Point predstavitev na temo varna raba interneta. Seveda nas je učiteljica pri delu vodila in nam pomagala.

Potem smo šli v računalniško učilnico. Tam smo se naučili uporabljati program PowerPoint. Mojo predstavitev je učiteljica pokazala tudi mojim sošolcem na interaktivni tabli.

Zadnji dve uri smo se preizkusili v delavnici  Pro et contra. Utemeljevali smo, zakaj je potrebna nujna uporaba mobilnih telefonov v šoli. Svoje ugotovitve smo povzeli na prenosnih računalnikih in si tako pripravili gradivo za plakat.

Ta dan mi je bil zelo všeč.

 

Mak Jovanović,  5.A

 

V ponedeljek, 4. 2. 2013, smo imeli tehniški dan. Tema tega dne je bila VARNA RABA INTERNETA IN MOBILNIH TELEFONOV.

Prvo uro smo imeli predavanje o varni rabi interneta, facebook-a, telefona.

Drugo uro smo boli v računalniški učilnici in reševali anketo o bontonu na računalniških programih.

Tretjo uro smo bili v knjižnici in reševali učni list. Naučili smo se pravilno zapisovati vire, ki jih uporabljamo pri izdelavi plakatov in referatov.

Četrto uro smo bili pri učiteljici Mojci Dremelj Blažon in delali na računalnikih na programu PowerPoint.

Bilo je zanimivo, saj smo pridobili veliko novega uporabnega znanja.

Žana Bufolin, 6. a

 

MARATON PISANJA APELOV 2012

Letos so se učenci 8. razreda pri predmetu Državljanska in domovinska vzgoja ter etika pridružili stotisočim z vsega sveta in se zavzeli za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti oziroma so jim kršene človekove pravice. Maraton pisanja apelov je potekal v decembru, saj 10. decembra obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic.

Pripravil Sebastjan Abbad

 

NOVOLETNA OKRASITEV LJUBLJANE

V sredo, 19. decembra 2012, smo bili učenci in mentorji, ki smo sodelovali pri novoletni okrasitvi Ljubljane, povabljeni na sprejem in prigrizek pod naše pravljične vile v Zvezda park. Sončen dan in prijetno vzdušje smo poskušali ujeti na nekaj fotografijah.

Pripravila Kristina Kompan

 

10. DECEMBER, DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC  (obeležitev po ozvočenju)

Živimo v svetu, ki je zaradi želje po uspešnosti in dobičku, velikokrat tudi zelo agresiven. Pravice pogosto ostajajo le na papirju, vse večkrat pa se tudi zlorabljajo. Sprevržejo se v svoje nasprotje in s tem izničujejo demokracijo.

Naš svet se spreminja z veliko hitrostjo. Internet nam omogoča svobodo govora, medijsko svobodo, dostop do informacij in naš splošni razvoj. Veliko pozornosti je potrebno nameniti spletnim vsebinam, saj lahko te še posebej vplivajo na mlade s prikrito, tudi nasilno vsebino. Internet in socialni mediji so lahko orodje posameznih ekstremnih skupin.

To naj nam bo v razmislek ob dnevu človekovih pravic, ki ga obeležujemo danes,  10. decembra kot SVETOVNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC. Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah.

Današnji dan izkoristimo za razmislek, ali upoštevamo človekove pravice doma, v šoli in širšem okolju, saj živimo v času, polnem takega in drugačnega nasilja nad človekom in naravo. Premislimo o svojih dejanjih. Trudimo se za vsestranski razvoj svoje osebnosti, nadarjenosti ter umskih in telesnih sposobnosti; krepimo spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter načel, določenih z Ustanovno listino Združenih narodov; krepimo spoštovanje do staršev, učiteljev, kulturne pripadnosti, jezika, nacionalnih vrednot države, v kateri prebivamo, do države, iz katere morda izhajamo, in do civilizacij, različnih od naših; razvijajmo odgovorno življenje v svobodni družbi, v duhu razumevanja, miru, strpnosti, enakosti med spoloma in prijateljstva med vsemi narodi, etničnimi, narodnimi in verskimi skupinami.

7. 12. 2012 smo se učenke 9.a razreda (Kristina Babič, Kristina Šparemblek, Karin Šketelj, Ema Radič, Sara Turk) in učiteljica Mira Gregl Hrstič v počastitev dneva človekovih pravic v Koloseju udeležile 14. srečanja Unesco vrtcev, šol in drugih zavodov Slovenije. Osrednja tema letošnjega srečanja je bila  »MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE«.

Gre za največje slovensko srečanje otrok iz vrtcev, učencev osnovnih šol in dijakov srednjih šol ter njihovih mentorjev iz vse Slovenije, ki jih med seboj povezuje Unescova mreža šol Slovenije. Ogledali smo si prireditev, v kateri so sodelovali srednješolci, osnovnošolci in predšolski otroci. Na začetku nas je prijazno nagovorila direktorica Urada za Unesco (ga. Marjutka Hafner), nato smo si ogledali gledališko igro, plesne nastope, pevske nastope, še posebej je bil zanimiv kratek intervju z mladinskim pisateljem Dimom Zupanom.

 

Pripravila Mira Gregl Hrstič

 

OSMOŠOLCI SO OBISKALI SREDNJO TRGOVSKO ŠOLO

V torek, 20. novembra 2012, so si osmošolci ogledali Srednjo trgovsko šolo. Sprejeli so jih prijazni učitelji, ki so jim pripravili tri zanimive delavnice: risanje figure po opazovanju, risanje načrta z računalniškim programom in modeliranje lesa. Osmošolci so Srednjo trgovsko šolo zapustili bogatejši s pridobljenimi izkušnjami ter znanjem in prav gotovo se bo kdo izmed njih odločil nadaljevati izobraževanje prav na tej šoli.

 

Pripravila Kristina Kompan

 

ŽURERJI NA DVODNEVNIH GLEDALIŠKIH DELAVNICAH

V petek, 30. novembra, in soboto, 1. decembra 2012, smo izvedli gledališke delavnice, ki so potekale v šolskih prostorih, a so bile kljub temu odmaknjene od vsakodnevnega šolskega vrveža. Namenjene so bile animaciji in gradnji gledališkega lika. Mladi gledališčniki so pridobili in dopolnili osnovno gledališko znanje, ki jim ga je s svojim strokovnim znanjem posredovala naša gostja – igralka, pevka, voditeljica in pedagoginja Alenka Vidrih. Uprizarjali smo mladinsko veseloigro Olge Pavšič Žurerji. Odrsko dogajanje pa smo popestrili še s sproščanjem v šolski telovadnici, kjer smo izvajali osnovne vaje iz joge.

Zabava, igranje in spanje v šoli je res nekaj posebnega.

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

RADENCI SEDMOŠOLCEV NISO PUSTILI HLADNIH

V petek, 23. 11. 2012, smo se sedmošolci vrnili s tridnevnega tabora v Radencih, prijetnem zaselku tik ob reki Kolpi. Tamkajšnje naravne danosti so nam kljub nekoliko oblačnemu vrenmenu nudile obilico dejavnosti v neposredni bližini meje s Hrvaško. Preverjali smo kakovost vode, spoznavali bližnji gozd in si po obisku jame privoščili pečene hrenovke ob taborniškem ognju. V učilnici smo pod mikroskopom opazovali različne manjše živali in spekli čisto pravo belokranjsko pogačo, ki smo jo še toplo pohrustali. Najbolj pridni smo se lahko družili tudi s hišnima ljubljenčkoma-kačo in ptičjim pajkom.

Pripravila Maja Premrl

MREŽA PRIJAZNIH BESED

Pred mesecem dni sem dobila vabilo na delavnice z naslovom Pletemo niti mreže s prijazno besedo. Odločila sem se, da se bom delavnic udeležila, pa čeprav nisem dobro vedela, kako bodo sploh potekale.

Tako sem v četrtek, 11.10., že navsezgodaj stala pred šolo in prijetno vznemirjena čakala na odhod. Končno smo sedli v kombi in se odpeljali proti Grižam. Dolgo smo se vozili, a na koncu le srečno prišli do osnovne šole Griže. Tam so nas prijazno sprejeli in nas pospremili v telovadnico, kjer je potekala uvodna prireditev. Ob glasbi in prijaznih besedah smo se sprostili in se pripravljeni na delo razdelili v skupine. Začeli smo s spoznavanjem. Učiteljici, ki sta vodili  našo skupino sta povedali, da se bomo ta dan pogovarjali o mediaciji. Mediacija je reševanje sporov na miren in človeški naačin. Brez fizičnega nasilja in žaljivk. Pri mediaciji je prisoten najmanj en mediator, ki skrbi, da pogovor poteka mirno in da se razvija v pravo smer.

Celo dopoldne smo posvetili madiacijam. Preiskusili smo se celo v vlogi mediatorja. Na koncu smo se vsi strinjali, da je spore bolje reševati s pogovorom, kot z nasiljem. S tem sklepom se je končal prvi del delavnic. Bili smo prosti do kosila. Ta prosti čas smo namenilli navezovanju stikov in sklepanju novih prijatelstev.

Po kosilu pa nazaj na delo. Popoldanske delavnice so bile posvečene družabnim aktivnostim in skupinskemu delu. Naučili smo se, da moramo v skupini znati prisluhniti drug drugemu, hkrati pa znati zagovarjati svoja mnenja in ideje.

Dan se je zaključil s prireditvijo, ki pa se je mi iz Smrekarije, nismo udeležili. Odpravili smo se proti Ljubljani, razmišljujoč o mreži, ki smo jo ta dan spletli s prijaznimi besedami.

Janja Žnidarčič, 7 .a

TEMATSKI DNEVI V NAŠI KUHINJI

Na šoli se trudimo, da učenci uživajo zdravo hrano. Sadne dneve, ki jim občasno sledijo tudi zelenjavni, na šoli zelo dobro poznamo in se jih naši učenci zelo veselijo. Že tako bogat jedilnik pa smo se odločiti popestriti še s tematskimi dnevi, ob katerih bodo naši učenci spoznavali hrano in kulturo različnih narodov. Tako smo imeli v sredo, 24. 10. 2012, prvi tematski dan. Okusili smo nekaj španskih specialitet, za še pristnejše vzdušje pa je poskrbela temperamentna glasba iz Španije.

Pripravila Rahela Selan

DRUGAČNOST MORA BIT, DA IMA 7. B SVOJ GRAFIT

V torek, 9. 10. 2012, smo se učenci 7. b, ki smo bili lansko šolsko leto vključeni v projekt Otroci in mladi ne priznajo meja, odpravili v mesto s prav posebnim razlogom. S svojim zmagovalnim sloganom Drugačnost mora bit, da je svet bolj odbit smo si namreč prislužili izjemno zabavno nagrado – narisali smo lahko svoj grafit. Pod budnim očesom pravih grafitarjev smo se tako najprej zaščitili, potem pa smo samo še vzeli v roke vsak svoj sprej in začeli popisavati steno.

 

Pripravila Maja Premrl

KULTURNI DAN

V sredo, 14. 11. 2012, so imeli učenci od 1. do 4. razreda kulturni dan. V SNG Operi so si ogledali baletno predstavo Kdo je najmočnejši na svetu. Balet je predstava brez govorjenja. Miška je iskala moža, starši pa so ji hoteli izbrati bogatega ženina. Miška je izbrala revnega. Predstava je bila zanimiva. Rdeča nit predstave je bila ljubezen.

Vtisi učencev:

Predstava mi je bila všeč.

Mišek je bil smešen.

Všeč mi je bila dvorana.

Kostumi so bili odlični.

Mia in Amela, 6. b

OB MESECU POŽARNE VARNOSTI

Ob mesecu požarne varnosti so učence 2. A in 2. B obiskali gasilci iz PGD Podutik in PGD Zgornja Šiška. Pripravili so zelo zanimivo dopoldne. Razkazali so gasilski avto in povedali, kaj vse se skriva v njem in za kaj se kakšno orodje uporablja. Otroci so radi prisluhnili poveljniku društva in tudi pridno sodelovali v pogovoru. Zelo zanimiva pa je bila tudi kratka gasilska vaja z vedrovko, ki so jo otroci hitro osvojili in med seboj tudi tekmovali.  Pomerili so se tudi v prenašanju žogic. Bilo je zabavno in vsekakor poučno, saj smo se vsi skupaj zopet spomnili, kako pomembni so gasilci v naši sredini, saj niso prisotni samo pri požarih, ampak pomagajo tudi pri drugih naravnih nesrečah. Vsem gasilcem hvala lepa, še posebno pa gasilcem, ki so si vzeli čas in nas razveselili s svojim obiskom.  Gasilski pozdrav: Na pomoč!

          

Pripravila Jerneja Meglen

5. SMREKARJEV TURNIR V MALEM NOGOMETU

Oktobrsko sobotno dopoldne je bilo namenjeno nogometu, saj so Šolski sklad OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Hinka Smrekarja in Četrtna skupnost Šiška organizirali letos že 5. tradicionalni turnir v malem nogometu. Tega so se udeležile ekipe, ki so jih sestavljali starši naših učencev. Čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, borbe na parketu ni manjkalo, prav tako pa tudi ne navdušenih navijačev, ki so s tribune spodbujali svoje ekipe.Pokal in priznanja sta podelila ravnateljica Rebeka Velak in pomočnik Janez Špan.

Organizatorji se zahvaljujemo vsem ekipam udeleženkam in gledalcem, ki so jih spodbujali. Hvala tudi vsem, ki ste prispevali sredstva za delo šolskega sklada.

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

PRVI ŠOLSKI DAN

Smrekarija je spet zaživela. Otroške oči so iskale svoje sošolce in učitelje, po avli so se razlegale počitniške zgodbe. Skozi šolska vrata so tiho, vendar pogumno stopali prvošolčki v spremstvu svojih staršev. Uvodni sprejem je potekal v šolski telovadnici z dobrodošlico ravnateljice in otroškega pevskega zbora. Tej druščini so se pridružili devetošolci, ki so s ponosom razdelili rumene rutice, za presenečenje pa so si mali nadebudneži ogledali lutkovno igrico Debela repa.

Medtem ko so mnogi med njimi zjutraj vstopali negotovi in nekateri tudi malce prestrašeni, so šolo zapuščali nasmejanih obrazov.

Želimo vam prijetno in uspešno šolsko leto.

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

1 thought on “Dogaja se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja